Kapusta zasmażana z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Czasami zamiast wymyślać, lubię zrobić proste, tradycyjne potrawy z naszej polskiej kuchni, które i tak zazwyczaj ,,udziwnię".

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
    10 cm kawałek boczku surowego lub wędzonego
    5 kiełbasek z pomarańczą (lub małych białych kiełbasek i skórka pomarańczowa)
    1 cebula
    1/2 łyżeczki kminku
    kilka ziaren ziela angieskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz, wegeta
    szczypta kolendry, kurkumy i chilli

    ziemniaki
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Kapusta zasmażana z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W międzyczasie boczek, cebulę i kiełbasę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju (aż boczek się wytopi).
  • 2. Gdy kapusta będzie już miękka, a kiełbasa z boczkiem i cebulą przyrumienione, łączymy je ze sobą i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem posiekanego drobno kminku i resztą przypraw. Kapustkę podajemy z utłuczonymi ziemniakami (z masłem i mlekiem).

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/09/kapusta-zasmazana-z-boczkiem-kiebasa-i.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować