Czasami zamiast wymyślać, lubię zrobić proste, tradycyjne potrawy z naszej polskiej kuchni, które i tak zazwyczaj ,,udziwnię".
30 min
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
10 cm kawałek boczku surowego lub wędzonego
5 kiełbasek z pomarańczą (lub małych białych kiełbasek i skórka pomarańczowa)
1 cebula
1/2 łyżeczki kminku
kilka ziaren ziela angieskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz, wegeta
szczypta kolendry, kurkumy i chilli
Kapusta zasmażana z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W międzyczasie boczek, cebulę i kiełbasę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju (aż boczek się wytopi).
2.Gdy kapusta będzie już miękka, a kiełbasa z boczkiem i cebulą przyrumienione, łączymy je ze sobą i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem posiekanego drobno kminku i resztą przypraw. Kapustkę podajemy z utłuczonymi ziemniakami (z masłem i mlekiem).
Komentarze