Kapusta zasmażana

0 (0 ocen)

Świetnie smakuje. Idealna do obiadu.

Składniki:

  • - 50 dag kiszonej kapusty
    - 2 średnie cebule
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oleju
    - 2 czubate łyżeczki mąki
    - 2 łyżeczki miodu
    - liść laurowy
    - 5 ziaren ziela angielskiego
    - sól, pieprz.

Kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, lekko odciskamy, zalewamy w garnku wodą(poziom wody równy z poziomem kapusty). Dodajemy 1 drobno posiekaną cebulę, miód, liść laurowy i 5 ziaren ziela angielskiego, zagotowujemy. Gotujemy powoli do miękkości nie dolewając wody.
    2. Odlewamy ok. 0,5 szklanki wywaru kapuścianego, studzimy. Na oleju i maśle przesmażamy drugą cebulę do zrumienienia, wsypujemy mąkę zasmażamy na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem kapuścianym, dodajemy do kapusty, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy