Kapusta z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest idealnym dodatkiem do obiadu i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g kapusty kiszonej
    - 500 g pieczarek
    - 200 g masła
    - sól
    - świeżo zmielony pieprz
    - 3 łyżki cukru
    - 3 liście laurowe

Kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę delikatnie płuczemy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle (1 łyżka masła). Dodajemy cukier, około łyżeczkę soli, pieprz oraz liście laurowe.
    Po podsmażeniu dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy co chwilę mieszając.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy na połowy, a następnie na plasterki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na pozostałym rozgrzanym maśle. Gdy pieczarki staną się lekko miękkie dodajemy je (razem z powstałym tłuszczykiem) do kapusty. Gotujemy razem jeszcze przez około 15 minut.
  • 3. W razie potrzeby doprawiamy do smaku odrobiną soli lub cukru.

Komentarze

Podobne przepisy