Pyszna kapusta z mięsem, która na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
główka białej kapusty, około 2 kg
1 kg karkówki wieprzowej
3 łyżki masła klarowanego
duża biała cebula
2 marchewki
litr przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
1-2 szklanki rosołu
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pół papryczki chili
szklanka czerwonej soczewicy
Kapusta z karkówką i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kroimy na pół, wycinamy głąb. Następnie ją kroimy tak jak na łazanki. Pokrojoną kapustę przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania. Wodę odlewamy.
2.Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach. Mięso obsmażamy partiami na gorącym maśle. Obsmażone mięso dodajemy do kapusty.
3.Na patelni i tłuszczu na którym smażyło się mięso obsmażamy marchewkę i cebulę. Po obsmażeniu dodajemy również do kapusty.
4.Do kapusty dodajemy również rosół, liście laurowe, ziela angielskie i chili. Dusimy razem około 15 - 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie zalewamy pomidorami i dodajemy czerwoną soczewicę. Dusimy kolejne 20-30 minut. Gdy soczewica się rozgotuje i zagęści kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taj przygotowaną kapustę podajemy ze świeżym pieczywem i posypaną ulubionymi ziołami.
Porady
Uwaga: Jeśli używamy do tego dania MŁODEJ KAPUSTY to pomidory dodajemy na początku duszenia, żeby kapusta się nie rozgotowała.
Komentarze