kapusta z karkówką i czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Pyszna kapusta z mięsem, która na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • główka białej kapusty, około 2 kg
    1 kg karkówki wieprzowej
    3 łyżki masła klarowanego
    duża biała cebula
    2 marchewki
    litr przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
    1-2 szklanki rosołu
    2-3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    pół papryczki chili
    szklanka czerwonej soczewicy

    przyprawy:
    sól
    pieprz
    łyżeczka bazylii
    2 łyżki majeranku
    łyżeczka rozmarynu
    łyżeczka cząbru
    pół łyżeczki szałwii
    łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżeczki oregano

    świeże zioła do posypania: koperek, lubczyk i tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z karkówką i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy na pół, wycinamy głąb. Następnie ją kroimy tak jak na łazanki. Pokrojoną kapustę przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania. Wodę odlewamy.
  • 2. Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawach. Mięso obsmażamy partiami na gorącym maśle. Obsmażone mięso dodajemy do kapusty.
  • 3. Na patelni i tłuszczu na którym smażyło się mięso obsmażamy marchewkę i cebulę. Po obsmażeniu dodajemy również do kapusty.
  • 4. Do kapusty dodajemy również rosół, liście laurowe, ziela angielskie i chili. Dusimy razem około 15 - 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie zalewamy pomidorami i dodajemy czerwoną soczewicę. Dusimy kolejne 20-30 minut. Gdy soczewica się rozgotuje i zagęści kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taj przygotowaną kapustę podajemy ze świeżym pieczywem i posypaną ulubionymi ziołami.

Porady

Uwaga: Jeśli używamy do tego dania MŁODEJ KAPUSTY to pomidory dodajemy na początku duszenia, żeby kapusta się nie rozgotowała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować