Kapusta z grzybami (bigos) z dodatkiem miodu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kapusta z grzybami (bigos) z dodatkiem miodu to świetna propozycja na świąteczny stół. Polecam przepis.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
    50 g suszonych grzybów,
    1 cebula,
    1 marchewka,
    woda około 3-4 szklanek,
    olej do smażenia,
    2 liścia laurowe,
    3 ziela angielskie,
    sól i pieprz do smaku,
    2 łyżki miodu,
    1 łyżeczka majeranku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Kapusta z grzybami (bigos) z dodatkiem miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 2 godziny.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby wraz z wodą umieszczamy w garnku, wrzucamy marchewkę, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kiszoną kapustę (jeżeli chcemy aby kapusta nie była mocno kwaśna możemy opłukać ją wodą).


    Kapustę gotujemy około 2 godzin na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, jeżeli jest potrzeba dolewamy wodę.

    Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i miód, chwilę dusimy.

    Smacznego ;)

Porady

Polecam jako danie Wigilijne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować