Kapusta z grzybami

0 (0 ocen)

Uwielbiamy na wigilię!

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
    20 dag białej kapusty
    2 dag grzybów suszonych (ja użyłam kapeluszy podgrzybków)
    20 dag pieczarek
    1/2 cebuli
    1 listek laurowy
    2 goździki
    3 ziela angielskie
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
    po 1 łyżce margaryny i oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby włożyć do garnka zalać wodą i pozostawić na całą noc. Rano ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły. Gdy woda zawrze gotować około 5-7 minut. Odcedzić, ale wody spod gotowania nie wylewać!! Gdy grzyby przestygną pokroić w paski. Kapustę poszatkować, jeśli jest za kwaśna to przepłukać, włożyć do garnka zalać 2-2,5 szklanki wody, dodać listek, goździki i ziele ugotować do miękkości. Odparować jak najwięcej wody. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno pokroić. Tłuszcze rozgrzać, wrzucić cebule i od razu pieczarki, smażyć razem do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość o połowę. Podlać połową szklanki wody z spod gotowania grzybów. Zamieszać i chwilę pogotować. Posolić i dodać pieprz. Zmniejszyć płomień i wrzucić na patelnię pokrojone grzyby, smażyć około 1 minuty co chwila mieszając. Do kapusty dodać mąkę, zamieszać i podlać chochlą wody spod gotowania grzybów. Dodać zawartość patelni i porządnie wymieszać. Doprawić do smaku, ale ostrożnie ponieważ grzyby są już dosmaczone. Zamieszać i gotować razem jeszcze około 2-3 minut. Gotowe:-) Można zjeść od razu albo po ostygnięciu zapakować do pojemnika i wstawić do zamrażalnika niech czeka do świąt;-) SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować