KAPUSTA Z GRZYBAMI

5 (199 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Może być serwowana jako bigos wegetariański

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta kiszona: 60 dekagramów
    - kapusta bała: 1 kilogram
    - cebula: 2 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - solidna garść suszonych grzybów: 1 sztuka
    - słoiczek pomidorow suszonych: 1 sztuka
    - po kilka suszonych śliwek i moreli: 6 sztuk
    - listki laurowe: 7 sztuk
    - ziele angielskie: 1 łyżeczka
    - suszone owoce jałowca: 1 łyżeczka
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - czerwona papryka suszona: 1 łyżeczka
    - goździki całe: 6 sztuk
    - czarny pieprz mielony: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - ocet balsamiczny: 0.67 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białą kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na wiórki. Wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy mniej więcej 1.5 l wody. Gotujemy, aż zmiękną.

    2. Kapustę kiszoną można wypłukać jeśli jest mocno kwaśna. Ja kupiłam taką mniej przekiszoną i nie płukałam jej wcale. Kroimy ją i dodajemy do garnka z kapustą słodką.

    3. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy. Na patelni podsmażamy na tłuszczu cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy odcedzone grzybki. Dorzucamy je również do garnka z kapustą.

    4. Morele, suszone pomidory i śliwki można pokroić na mniejsze kawałki. Oczywiście lądują w garnku wraz ze wszystkimi przyprawami.Wlałam do garnka również całą zalewą z pomidorów. .Całość dusimy minimum półtorej godziny, a następnie dodajemy octu balsamicznego lub/i winnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować