Kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby wypłukać, zalać 2 szklankami wody, pozostawić na noc. Rano ugotować (ok. 0,5 godziny). Odcedzić. Grzyby pokroić, wywar zachować.
2.Gdy kapusta jest dosyć kwaśna, wypłukać, odcisnąć, pokroić, przełożyć do rondla. Zalać wodą (ok. 4 szklanki, powinna przykryć kapustę) i dusić ok. 2 godzin, początkowo pod przykryciem.
3.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.
4.Śliwki pokroić na połówki.
5.Gdy prawie cała woda wyparuje z kapusty, dodać pokrojone grzyby, śliwki i usmażoną cebulę, wymieszać. Dolać wywar z grzybów i czerwone wino. Dusić do momentu, aż prawie całość płynu wyparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze