Kapusta z grzybami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Z dodatkiem śliwek i czerwonego wytrawnego wina. Można podać do niej chleb lub ziemniaczane krokieciki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - grzyby suszone: 50 gramów
    - kapusta kiszona: 1 kilogram
    - cebula: 2 sztuki
    - olej (do smażenia cebuli): 3 łyżki
    - śliwki suszone: 100 gramów
    - czerwone wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wypłukać, zalać 2 szklankami wody, pozostawić na noc. Rano ugotować (ok. 0,5 godziny). Odcedzić. Grzyby pokroić, wywar zachować.
  • 2. Gdy kapusta jest dosyć kwaśna, wypłukać, odcisnąć, pokroić, przełożyć do rondla. Zalać wodą (ok. 4 szklanki, powinna przykryć kapustę) i dusić ok. 2 godzin, początkowo pod przykryciem.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.
  • 4. Śliwki pokroić na połówki.
  • 5. Gdy prawie cała woda wyparuje z kapusty, dodać pokrojone grzyby, śliwki i usmażoną cebulę, wymieszać. Dolać wywar z grzybów i czerwone wino. Dusić do momentu, aż prawie całość płynu wyparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Śliwki Czerwone wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować