Kapusta z grochem i ziemniakami

4.36 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niesamowicie sycące danie w sam raz na zimę

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg ziemniaków
    1/2 szklanki grochu łuszczonego
    0,5 kg kiełbasy
    10 dag słoniny
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    3 łyżeczki maggi
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.36 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grochem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu kroimy na małe paski. Groch gotujemy do momentu aż powstania gęsta żółta masa. Często mieszamy aby groch się nie przypalił. Kapustę mieszamy z grochem, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem łączymy z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi i ziołami. Słoninę kroimy w małą kostkę i wytapiamy, skwarki dodajemy do kapusty a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy cebulę wraz z tłuszczem do kapusty. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Podajemy na ciepło, pokraszone skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować