Kapusta z grochem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu kroimy na małe paski. Groch gotujemy do momentu aż powstania gęsta żółta masa. Często mieszamy aby groch się nie przypalił. Kapustę mieszamy z grochem, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem łączymy z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi i ziołami. Słoninę kroimy w małą kostkę i wytapiamy, skwarki dodajemy do kapusty a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy cebulę wraz z tłuszczem do kapusty. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Podajemy na ciepło, pokraszone skwarkami.
Komentarze