Polecam smaczną kapustę z grochem oraz podsmażaną cebulką ,którą serwujemy na wigilijny stół.
Jest to tradycyjna kapusta którą przygotowywała moja babcia i mama, a teraz przygotowują ją ja.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta kiszona 600 g,
groch cały 300 g,
cebula duża 1szt,
masło 2 łyżki,
pieprz mielony i sól do smaku,
liść laurowy 2,
ziele angielskie 3 ziarenka,
cząber,
Kapusta z grochem i podsmażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch namoczyć na noc w letniej wodzie.
Następnego dnia ugotować go w wodzie w której się moczył do miękkości, nie rozgotować.
Kapustę opłukać (jeżeli jest zbyt kwaśna ) i drobno pokroić.
Zalać wodą , dodać przyprawy i gotować w odkrytym garnku około 30 minut do miękkości, odcedzić, połączyć z ugotowanym grochem.
Cebulę obrać podsmażyć na maśle do zeszklenia.
Podsmażoną cebulkę dodać do kapusty z grochem i wymieszać.
Komentarze