Kapusta z grochem.

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapusta z grochem (lub jak kto woli groch z kapustą) to jedna z tradycyjnych potraw, która gości na wigilijnym stole.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - groch: 1 szklanka
    - kapusta kiszona: 450 gramów
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie (trzy kulki;-)): 3 sztuki
    - kminek cały: 1 łyżka
    - sól pieprz do smaku: 1 szczypta
    - cebula duża: 1 sztuka
    - tłuszcz roślinny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kapusta z grochem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy na noc w letniej wodzie.
  • 2. Gotujemy groch do miękkości w tej samej wodzie co był namaczany.
  • 3. Kapustę kiszoną płuczemy, przecinamy kilka razy nożem aby miała krótsze "nitki". Od razu dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, w połowie gotowania dodajemy kminek i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na złoto i przekładamy do kapusty, teraz możemy dodać miękki już groch.
  • 5. Chwilę dusimy doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku - gotowe;)
  • 6. Kapusta z grochem nie jest pracochłonnym daniem. Właściwie sama się robi. My od czasu do czasu musimy przemieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować