Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch namoczyć na noc. Rano odcedzić, zalać wodą, ugotować do miękkości (ok. 0,5 godziny).
2.Gdy kapusta jest dosyć kwaśna, wypłukać ją, odcisnąć i pokroić. Włożyć do płaskiego rondla, dodać kminek, zalać wodą (ok. 4 szkl. wody, woda powinna przykryć kapustę). Dusić ok. 1,5 godziny pod przykryciem (z częściowo uchyloną pokrywką).
3.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoto. Po usmażeniu dodać paprykę, wymieszać.
4.Do uduszonej kapusty (powinno zostać w niej trochę wody z duszenia) dodać odcedzony groch i cebulkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem poddusić jeszcze chwilkę.
Komentarze