Kapusta z grochem

4.5 (196 ocen)

  • Łatwy

To jedno z wigilijnych dań, goszczące na wielu polskich stołach. Można podać ją z chlebem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - groch: 250 gramów
    - sól (do grochu): 1 łyżeczka
    - kapusta kiszona: 750 gramów
    - kminek: 1 łyżka
    - cebula: 2 sztuki
    - mielona słodka papryka: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
    - olej (do smażenia): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namoczyć na noc. Rano odcedzić, zalać wodą, ugotować do miękkości (ok. 0,5 godziny).
  • 2. Gdy kapusta jest dosyć kwaśna, wypłukać ją, odcisnąć i pokroić. Włożyć do płaskiego rondla, dodać kminek, zalać wodą (ok. 4 szkl. wody, woda powinna przykryć kapustę). Dusić ok. 1,5 godziny pod przykryciem (z częściowo uchyloną pokrywką).
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoto. Po usmażeniu dodać paprykę, wymieszać.
  • 4. Do uduszonej kapusty (powinno zostać w niej trochę wody z duszenia) dodać odcedzony groch i cebulkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem poddusić jeszcze chwilkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kapusta Kminek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować