Kapusta z grochem

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kapusta z grochem to w moim domu jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. W przepisie użyłam kapusty świeżej i kiszonej. Nie mogło również zabraknąć suszonych grzybów, które nadają potrawie cudownego aromatu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • kapusta biała pół główki,

    kapusta kiszona 1 kg,

    groch łuskany 300 g,

    cebula 1 szt,

    grzyby suszone pół szklanki,

    sos sojowy 3 łyżki,

    mąka pszenna 2 łyżki,

    czosnek 3 ząbki,

    liść laurowy 3 szt,

    ziele angielskie 5 ziaren,

    kminek mielony 1 łyżka,

    majeranek 1 łyżka,

    cząber 1 łyżeczka,

    pieprz, sol do smaku,

    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy 3-4 razy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia przez noc. Grzyby gotujemy do miękkości. Kapustę świeżą ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wodą tak, aby kapusta była przykryta i stawiamy na palnik z dodatkiem przypraw. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną przez 30 min, następnie dodajemy do garnka z kapustą białą, Z namoczonego grochu odlewamy wodę i nalewamy świeżą. Gotujemy do miękkości i dodajemy do kapusty. Piane, która będzie się robiła podczas gotowania grochu, należy zbierać łyżką. Ugotowane grzyby, drobno kroimy i dodajemy wraz z wodą po grzybach do kapusty. Cebule siekamy, podsmażamy i dodajemy do niej sos sojowy, a następnie mąkę pszenną i podsmażamy jeszcze chwile, aby mąka się przyrumieniła. Następnie dodajemy do kapusty, Przyprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować