Kapusta z grochem to w moim domu jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. W przepisie użyłam kapusty świeżej i kiszonej. Nie mogło również zabraknąć suszonych grzybów, które nadają potrawie cudownego aromatu.
Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch płuczemy 3-4 razy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia przez noc. Grzyby gotujemy do miękkości. Kapustę świeżą ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wodą tak, aby kapusta była przykryta i stawiamy na palnik z dodatkiem przypraw. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną przez 30 min, następnie dodajemy do garnka z kapustą białą, Z namoczonego grochu odlewamy wodę i nalewamy świeżą. Gotujemy do miękkości i dodajemy do kapusty. Piane, która będzie się robiła podczas gotowania grochu, należy zbierać łyżką. Ugotowane grzyby, drobno kroimy i dodajemy wraz z wodą po grzybach do kapusty. Cebule siekamy, podsmażamy i dodajemy do niej sos sojowy, a następnie mąkę pszenną i podsmażamy jeszcze chwile, aby mąka się przyrumieniła. Następnie dodajemy do kapusty, Przyprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Smacznego :-)
Komentarze