Kapusta z fasolą

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Pochodzę z Żywiecczyzny. Tam zimą jada się właśnie takie danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szkl. fasoli
    1 kg kiszonej kapusty
    10 dag słoniny
    cebula
    6 ziemniaków
    łyżka mąki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wodę zachowujemy.
  • 2. Kapustę siekamy, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Dodajemy do fasoli i zagotowujemy.
  • 3. Cebulę obieramy i siekamy. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy, aż powstaną skwarki. Wsypujemy cebulę i lekko złocimy. Dodajemy mąkę i zasmażamy. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i dodajemy do kapusty z fasolą. Dolewamy wodę z gotowania ziemniaków. Chwilę gotujemy.
    Doprawiamy pieprzem. Podajemy z ziemniakami.

    Żeby danie nie było zbyt kwaśne, kapustę przed gotowaniem możemy opłukać. Potrawa będzie prezentowała się bardziej dekoracyjnie, jeśli użyjemy białej i czerwonej fasoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kapusta

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kapusta z fasolą

To może cię zainteresować