Kapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Ma sporą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Jest błyskawiczna do przygotowania, idealna jako dodatek do drugiego dania.
Kapusta włoska z wody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę podzielić na 8 części.
Ugotować w osolonej i cukrowej wodzie – 5-10 minut. Miękką kapustę odcedzić i poporcjować.
Na patelni, na oliwie udusić grubo posiekany czosnek, drobno posiekany koperek. Dodać chilli, pieprz, sól do smaku. Sosem polać ósemki z kapusty, podawać na ciepło.
Ilość produktów uzależniona od ilości kapusty i naszego smaku.
Ja na 2 cząstki kapusty daję ząbek czosnku i koperku posiekanego 2 łyżeczki.
Komentarze