Kapusta włoska z kabaczkiem i mięsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cóż tu napisać...trochę tego, trochę tamtego zostało...i powstało. Niby kilka składników, a efekt...sami musicie skosztować, bo przeklinać nie będziemy ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mała kapusta włoska
    1 łyżka masła klarowanego
    1 cebula
    500 ml bulionu warzywnego
    500 g kabaczka
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    4 ziarna ziela angielskiego
    300 g łopatki wieprzowej
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz

Kapusta włoska z kabaczkiem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta włoska z kabaczkiem i mięsem 1. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę.

    Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu.

    Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty.

    Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości.

    Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy.

    „Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.

    Podajemy z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy