Kapusta włoska na zimę

4.43 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytką. Robię bardzo dużo różnych przetworów. Kocham przyrodę, zbieram grzyby, w wolnych chwilach piszę wiersze.

Składniki:

  • ● główka kapusty włoskiej
    ● 2 cebule
    ● sól
    ● 2-3 marchewki
    ● ogórek ze skórą
    Zalewa:
    ● 1,5 szklanki wody
    ● łyżka cukru
    ● 5 ziarenek ziela angielskiego
    ● 5 ziarenek pieprzu
    ● 150 ml octu
Wystaw ocenę:

4.43 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kapusta włoska na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie
    liście. Główkę szatkujemy.
    Cebule kroimy w kostkę lub
    cienkie piórka. Marchewki
    obieramy, myjemy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.Ogórka również ścieramy na
    tarce. Wszystkie warzywa
    przekładamy do dużego naczynia,
    solimy (niezbyt dużo)
    i odstawiamy na 24 godziny.
  • 2. Warzywa przekładamy na
    durszlak i osączamy. Wkładamy
    do dużego naczynia.
  • Kapusta włoska na zimę 3. Z podanych składników
    gotujemy zalewę. Gorącą wlewamy
    do warzyw. Po przestudzeniu
    wkładamy do słoików
    i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować