Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto w garnku.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, wypłukać i wrzucić do garnka. Dodać wodę, tyle, ile trzeba, żeby sięgała do połowy wysokości kapusty, dodać sól, listki laurowe i ziele angielskie.
Gotować do miękkości, bez pokrywki, ok. 20 minut, tak, żeby większość wody się wygotowała.
Śmietanę wymieszać z mąką i mieszając dodać do kapusty pod koniec gotowania.
Koperek wypłukać, poszatkować, dodać do kapusty i wymieszać (już nie gotować). Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podawać w głębokich talerzach, ze świeżym pieczywem.
Porady
W wersji wegańskiej zamiast śmietany można użyć śmietany roślinnej (np. orzechowej)
Komentarze