Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną.

1 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne danie, łatwe do zrobienia i na szybko.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
    3 cebule
    4 listki laurowe
    10 kulek ziela angielskich
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
    2 pęczki koperku
    4 łyżki gęstej, tłustej śmietany
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto w garnku.
    Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, wypłukać i wrzucić do garnka. Dodać wodę, tyle, ile trzeba, żeby sięgała do połowy wysokości kapusty, dodać sól, listki laurowe i ziele angielskie.
    Gotować do miękkości, bez pokrywki, ok. 20 minut, tak, żeby większość wody się wygotowała.
    Śmietanę wymieszać z mąką i mieszając dodać do kapusty pod koniec gotowania.
    Koperek wypłukać, poszatkować, dodać do kapusty i wymieszać (już nie gotować). Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
    Podawać w głębokich talerzach, ze świeżym pieczywem.

Porady

W wersji wegańskiej zamiast śmietany można użyć śmietany roślinnej (np. orzechowej)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Koperek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować