Kapusta teściowej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowo słodka i pyszna kapusta. Danie idealnie nadaje sie zarówno do ziemniaków jak i z samym pieczywem - tak lubimy najbardziej.

  • 60 min

Składniki:

  • Główka kapusty (może być młoda)
    2 średnie cebule
    2 średnie marchewki
    Ok. Pół słoiczka przecieru pomidorowego
    1-2 kiełbasy
    1 puszka łopatki wieprzowej lub karczku wieprzowego
    Garść natki pietruszki
    Olej
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Sól
    Pieprz

Kapusta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapuste drobno kroimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Cebule kroimy w kostke, marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kiełbase i łopatke wieprzową kroimy w kostke. Cebule, marchewki i mięso dusimy w głębokiej patelni z dodatkiem oleju, mieszamy co chwilę. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do patelni przecier, pietruszke i przyprawy. Kapuste odcedzamy i lekko wyciskamy. W dużym garnku łączymy wszystkie składniki, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15minutach danie jest gotowe.

Porady

Pietruszka w tym daniu jest bardzo ważna. Można również dodać np. ugotowany kalafior.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy