Kapusta pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z górnych liści i tniemy na ćwiartki. Następnie spinamy ją wykałaczkami lub patyczkiem do szaszłyków aby się nie rozleciały. Wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy na pół miękko. W międzyczasie robimy beszamelem.Masło roztopić w garnku . Dodać mąkę wymieszać i gdy tylko połączy się z masłem dodać mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotować chwilę aby sos zgęstniał.Doprawić sól pieprz kurkumą i gałką muszkatołową do smaku (nie wolno z nią przesadzić bo sos będzie nie dobry .) Gdy kapusta jest gotowa odstawiamy do odcedzenia. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy kapustę i usuwamy z niej wykałaczki polewamy sosem posypujemy serem (u mnie dość sporo bo uwielbiamy) tymiankiem i zapiekamy w 180st około 20-30min. Najlepiej pilnować na bieżąco stopień zrumienienia i twardość kapusty bo piekarniki są różne. Proste prawda .SMACZNEGO
Komentarze