REKLAMA

Kapusta pod beszamelem

wyświetlono: 746 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Dziś dodatkiem do obiadu była kapusta zrobiona inaczej.
Kapusta biała pod beszamelem zapiekana z serem i tymiankiem :-).

opublikowany: 26.06.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Główka kapusty
    1 łyżka - masła
    2 łyżki - mąki
    2 szklanki - mleka
    1 szczypta - gałki muszkatołowej
    1 szczpta - kurkumy
    sól
    pieprz
    150 g - sera żółtego
    Tymianek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z górnych liści i tniemy na ćwiartki. Następnie spinamy ją wykałaczkami lub patyczkiem do szaszłyków aby się nie rozleciały. Wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy na pół miękko. W międzyczasie robimy beszamelem.Masło roztopić w garnku . Dodać mąkę wymieszać i gdy tylko połączy się z masłem dodać mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotować chwilę aby sos zgęstniał.Doprawić sól pieprz kurkumą i gałką muszkatołową do smaku (nie wolno z nią przesadzić bo sos będzie nie dobry .) Gdy kapusta jest gotowa odstawiamy do odcedzenia. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy kapustę i usuwamy z niej wykałaczki polewamy sosem posypujemy serem (u mnie dość sporo bo uwielbiamy) tymiankiem i zapiekamy w 180st około 20-30min. Najlepiej pilnować na bieżąco stopień zrumienienia i twardość kapusty bo piekarniki są różne. Proste prawda .SMACZNEGO

Porady

Ja do sosu dodałam jeszcze czosnek

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Kapusta włoska pod beszamelem

...

kategoria: Dania główne opublikowany: 31.10.2013 | wyświetlono: 618 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: natalia2004 natalia2004

Kurczak zapiekany pod beszamelem.

Pyszne kawałeczki kurczaka w kremowym sosie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 20.04.2016 | wyświetlono: 16005 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: elapolo elapolo

Kalafior zapiekany pod beszamelem

idealny na kolacje lub na obiad, smaczny...

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.06.2016 | wyświetlono: 7337 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE