Kapusta pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś dodatkiem do obiadu była kapusta zrobiona inaczej.
Kapusta biała pod beszamelem zapiekana z serem i tymiankiem :-).

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Główka kapusty
    1 łyżka - masła
    2 łyżki - mąki
    2 szklanki - mleka
    1 szczypta - gałki muszkatołowej
    1 szczpta - kurkumy
    sól
    pieprz
    150 g - sera żółtego
    Tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kapusta pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z górnych liści i tniemy na ćwiartki. Następnie spinamy ją wykałaczkami lub patyczkiem do szaszłyków aby się nie rozleciały. Wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy na pół miękko. W międzyczasie robimy beszamelem.Masło roztopić w garnku . Dodać mąkę wymieszać i gdy tylko połączy się z masłem dodać mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotować chwilę aby sos zgęstniał.Doprawić sól pieprz kurkumą i gałką muszkatołową do smaku (nie wolno z nią przesadzić bo sos będzie nie dobry .) Gdy kapusta jest gotowa odstawiamy do odcedzenia. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy kapustę i usuwamy z niej wykałaczki polewamy sosem posypujemy serem (u mnie dość sporo bo uwielbiamy) tymiankiem i zapiekamy w 180st około 20-30min. Najlepiej pilnować na bieżąco stopień zrumienienia i twardość kapusty bo piekarniki są różne. Proste prawda .SMACZNEGO

Porady

Ja do sosu dodałam jeszcze czosnek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować