Kapusta po staropolsku

  • wyświetlono: 1564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tę potrawę w mojej rodzinie gotuje się już od kilku pokoleń. Smakuje nawet tym, którzy nie lubią grochu.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Maria Znojek, Jastrzębie Zdrój
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg kiszonej kapusty
● 1 szkl. łuskanego grochu
● 3-4 ziemniaki
● cebula
● 5 dag wędzonego boczku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kapusta po staropolsku

  • 1. Kapustę płuczemy
    i odciskamy. Kroimy,
    zalewamy wodą.
    Gotujemy godzinę. Odcedzamy.
    Groch gotujemy
    30 minut.
    Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Gotujemy 15 minut. Z grochu
    i ziemniaków robimy purée.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę,
    wytapiamy. Cebulę kroimy
    w kostkę i wsypujemy do boczku.
    Szklimy. Mieszamy z kapustą
    i purée.

Porady

Na wigilię przygotowuję kapustę, nie dodając boczku.
PPK_12-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcikiszona kapusta
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP

Karkówka po staropolsku

To dawny przepis. Mam go od babci.

Dodane przez: czekoladka

Szynka po staropolsku

Moja rodzinka uwielbia takie domowe...

filet z kurczaka po staropolsku

Dodane przez: lucyna19

filet z kurczaka po staropolsku (z pieczarkami)

Moje niedzielne danie obiadowe.

Wielkanocna szynka po staropolsku

Dodane przez: alaaa

Wielkanocna szynka po staropolsku

Szynka dzięki temu że jest w zalewie...

Dodane przez: lucyna_rams

Indyk po staropolsku.

Doskonała potrawa na niedzielny...