Kapusta pekińska z grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kapusta pekińska, nie tylko w surówce ;)

  • 60 min

Składniki:

  • średnia kapusta pekińska
    300 g suszonych grzybów shitake
    3 dymki
    250 ml rosołu z kury
    4 łyżki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka maki kukurydzianej
    olej sezamowy

Kapusta pekińska z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta pekińska z grzybami 1. Grzyby zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Odciąłem twarde ogonki. Kapustę umyłem, pokroiłem w paski. Oczyściłem dymki, posiekałem je, szczypior pokroiłem w długie paski.

    W woku rozgrzałem 3 łyżki oleju, wrzuciłem kapustę, smażyłem ją 2 minuty. Dodałem rosół z kury, sos sojowy i cukier. Dusiłem pod przykryciem 5 minut. Zagęściłem mąką kukurydzianą rozrobioną niewielką ilością wody.

    Dymkę i szczypior podsmażyłem na łyżce oleju. Dodałem grzyby. Smażyłem 3 minuty ciągle mieszając. Skropiłem olejem sezamowym. Podałem razem z kapustą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy