Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapusta zasmażana jest uwielbiana przez moich domowników.
Jest pysznym dodatkiem do kotleta schabowego i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka kapusty około 1 kg,
    pęczek koperku,
    masło 1 duża łyżka,
    mąka pszenna 1 łyżka,
    woda 3/4 szkl,
    soku z cytryny 2 łyżki,
    boczek wędzony około 200 g,
    sól 1 płaska łyżeczka,
    cukru 1 płaska łyżeczka,
    pieprzu do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Dodatki

Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku 1. Kapustę obieram z wierzchnich ,brzydkich liści.
    Następnie kapustę kroję na ćwiartki, usuwam głąb i szatkuję w cienkie paski.
    Poszatkowaną kapustę wkładam do garnka, zalewam wodą.
    Dodaję soli, pieprzu i cukru, całość mieszam i doprowadzam do zagotowania.
    Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 10 - 15 minut, (tak aby nie rozgotować kapusty ) co jakiś czas mieszam.
    Na koniec dodaję sok z cytryny .
    Boczek wędzony kroję w kostkę, następnie podsmażam na patelni do wytopienia tłuszczu.
    Do wytopionego boczku dodaję masła, gdy masło się rozpuści dodaję 1 -2 łyżki mąki cały czas mieszam by powstała gładka, jednolita zasmażka.
    Całość przekładam do kapusty, dokładnie mieszam i chwilę gotuję.
    Zdejmuję z ognia dodaję posiekany koperek i ponownie mieszam.
    W razie potrzeby doprawiam pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować