KAPUSTA KISZONA Z PODGRZYBKAMI I ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Postna kapusta na słodko.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mrożonych podgrzybków,
    1/2 kg kapusty kiszonej,
    średniej wielkości cebula,
    1/3 średniej wielkości jabłka,
    2 łyżki oleju,
    3/4 szklanki wody,
    100 g suszonej żurawiny,
    sól,
    pieprz,
    1/2 łyżeczki kminku,
    łyżka sosu sojowego,
    1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kapusta kiszona z podgrzybkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby rozmrażam, kroję na kawałki.
    Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem.
    Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
    W garnku lub na dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię).
    Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy - sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając.
    Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję.
    Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać).
    Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować