Kapusta kiszona z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedna z tych bardziej zimowych, rozgrzewających wersji, czyli kapusta kiszona, podsmażana z pieczarkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg kapusty kiszonej (bez dodatków)
    300 g. pieczarek
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    woda

Kapusta kiszona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Cebulę kroję na pół, a potem na plasterki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Umyte i osuszone pieczarki ścieram na tarce z dużymi oczkami i wrzucam na patelnię do cebuli. Lekko wszystko solę i na dość dużym ogniu smażę do momentu, gdy odparuje woda z grzybów. Wtedy dorzucam odsączoną i lekko posiekaną kapustę, przykrywam patelnie i duszę ok. 40 minut, mieszając dość często, by nic się nie przypaliło. W trakcie duszenia dolewam co jakiś czas po odrobinie wody. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy