Kapusta kiszona z pieczarkami

0 (0 ocen)

Pyszna kapusta kiszona z dodatkiem pieczarek. Idealna jako dodatek do żeberek lub kotletów mielonych. Moja rodzina ją bardzo lubi.

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
    20 dag pieczarek
    2 małe pomidory
    1 cebula
    1/2 pęczka koperku
    1ząbek czosnku
    1 łyżeczka masła
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu
    sól
    pieprz czarny świeżo zmielony

Kapusta kiszona z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie kapusty
1. Kapustę poszatkuj. Do garnka wlej pól szklanki wody, włóż kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając,
  • przygotowanie pieczarek do kapusty 2. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść masło podsmaż cebulkę. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę dodaj do cebulki, podsmaż. Pomidory obierz ze skórki pokrój w kostkę, dołóż do pieczarek, podsmaż chwilkę aby pomidory się rozpadły.
  • Smacznego! 3. Miękką kapustę przecedź przez sito aby pozbyć się wody z gotowania. Dodaj podsmażone pieczarki z cebulką i pomidorami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem,chwilkę gotuj stale mieszając aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany koperek, wymieszaj, Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy