Kapusta kiszona z kminkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowa kiszona kapusta z dodatkiem kminku, liścia laurowego, ziela angielskiego oraz kozieradki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
    1 łyżka soli
    1 marchew
    szczypta cukru
    łyżeczka kminku
    1/4 łyżeczki kozieradki
    1-2 liście laurowe
    2-3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kapusta kiszona z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usuwamy zewnętrzne liście kapusty i wycinamy głąb ale go nie wyrzucamy. Oczyszczoną kapustę szatkujemy szatkownicą lub w robocie. Marchew ścieramy na wiórki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchwią solą, cukrem i przyprawami. Mieszając ugniatamy. Pozostawiamy na godzinę by zmiękła i puściła sok.

    Kapustę przekładamy do słoika mocno ugniatamy najlepiej drewnianą pałką w ten sposób wyciśniemy sok, który wypłynie na wierzch. Zostawiamy od góry wolne 2 cm. na wierzchu układamy kawałek liścia, a na nim głąb. Zamykamy słoiki. Napełnione słoiki odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej na 2 dni. Najlepiej słoiki ustawić w misce, bo w pierwszej fazie kiszenia może wypływać sok. Jeśli potrzebujemy kiszonej kapusty szybciej to pozostawiamy ją w temperaturze pokojowej około 10 dni. Jeżeli chcemy by postała dłużej to po dwudniowym zakiszeniu wynosimy ją do chłodnego miejsca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować