Kapusta kiszona z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usuwamy zewnętrzne liście kapusty i wycinamy głąb ale go nie wyrzucamy. Oczyszczoną kapustę szatkujemy szatkownicą lub w robocie. Marchew ścieramy na wiórki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchwią solą, cukrem i przyprawami. Mieszając ugniatamy. Pozostawiamy na godzinę by zmiękła i puściła sok.
Kapustę przekładamy do słoika mocno ugniatamy najlepiej drewnianą pałką w ten sposób wyciśniemy sok, który wypłynie na wierzch. Zostawiamy od góry wolne 2 cm. na wierzchu układamy kawałek liścia, a na nim głąb. Zamykamy słoiki. Napełnione słoiki odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej na 2 dni. Najlepiej słoiki ustawić w misce, bo w pierwszej fazie kiszenia może wypływać sok. Jeśli potrzebujemy kiszonej kapusty szybciej to pozostawiamy ją w temperaturze pokojowej około 10 dni. Jeżeli chcemy by postała dłużej to po dwudniowym zakiszeniu wynosimy ją do chłodnego miejsca.
Komentarze