Kapusta kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usunąć brzydkie liście. Jeden ładniejszy liść odłożyć. Kapustę drobno poszatkować. Włożyć do dużej miski (garnka, słoja, beczułki itp.), zasypać solą. Ugniatać ręką lub kulą do ciasta lub tłuczkiem aż puści sok. Można też odstawić na ok. 1 godzinę.
Kapustę, która puściła sok, mocno ubić, przykryć odłożonym wcześniej liściem, obciążyć (np. talerzem a na wierzch postawić dzbanek z wodą, wyparzonym dokładnie kamieniem itp.) Sok powinien całkowicie przykryć kapustę.
Kisić w temperaturze pokojowej ok. 2 tygodnie, codziennie przebijając tłuczkiem kapustę, żeby się odgazowała.
Po tym czasie kapustę można przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Komentarze