Kapusta i pulpety czyli gołąbkowa potrawka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tradycja w nowej formie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    500 gramów mięsa mielonego z łopatki
    200 gramów mięsa mielonego wołowego
    1 cebula
    2 łyżki kaszy manny
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    Duża szczypta słodkiej papryki
    Dwie szczypty majeranku
    Świeżo mielony pieprz
    Sól
    Główka młodej kapusty
    0,75 litra warzywnego bulionu-najlepiej domowego
    3 listki laurowe
    Duża szczypta kminku
    3 ziela angielskie
    Duża łyżka suszonej włoszczyzny
    Sól
    Pieprz
    Łyżka masła
    Łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta i pulpety czyli gołąbkowa potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzewam bulion.
    Zabieram się za przygotowanie pulpecików. Siekam drobno cebulkę, czosnek wyciskam przez praskę, dodaję do mięsa. Doprawiam przyprawami, łączę z kaszą manną. Dokładnie wyrabiam masę i formuję średniej wielkości pulpeciki. Przekładam je do bulionu i gotuję około 15 minut.
    Kapustę myję siekam, dodaję do pulpecików. Czas dodać przyprawy- ziele angielskie, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, kminek, sól i pieprz. Duszę całość aż kapusta zmięknie-około 25 minut.
    Na patelni roztapiam masło, dodaję do niego mąkę, szykuję jasną zasmażkę, dodaję ją do potrawki, podgrzewam całość około 5 minut.
    Gotową potrawkę podaję z pieczywem albo ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować