Kapusta duszona z mlekiem

4.51 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób

Ta kapucha to danie z gatunku: nie marnuję jedzenia. Użyłam kapusty, która została po przygotowywaniu gołąbków, więc tak naprawdę była już podgotowana i miękka. Jeśli będziecie zaczynali od zupełnie surowej, poszatkujcie ją i najpierw podgotujcie ok. pół godziny z wodą.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki:
    pół główki małej kapusty (białej)
    0,5 szklanki mleka 2%
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    3 łyżki oleju
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    100 g. wędzonego boczku (w plastrach)
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta duszona z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Poszatkowaną kapustę przekładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i troszkę soli. Na małym ogniu, pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu) gotuję wszystko ok. pół godziny, po czym dolewam olej, Wrzucam do kapusty drobno posiekany boczek, posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Duszę pod pokrywką do momentu, aż kapusta będzie wystarczająco miękka (kolejne pół godziny). Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować