Kapusta do obiadu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zastąpi każdą surówkę, ale może być podawana również jako samodzielne danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    20 dag wędzonego boczku
    1 cebula
    sól
    pieprz
    vegeta
    zioła prowansalskie
    majeranek
    2 łyżki mąki
    100 ml śmietany

Kapusta do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szadkujemy lub drobno kroimy. Następnie zalewamy ją wrzącą wodą i chwilę parzymy.
  • 2. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem.
  • 3. Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Na patelni podsmażamy boczek, a po chwili dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę. Dodajemy do kapusty.
  • 4. Następnie kapustę doprawiamy do smaku, Gdy jest już miękka w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę i śmietanę. Dodajemy do kapusty i jeszcze chwilę gotujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy