Kapusta w połączeniu z rodzynkami smakuje super. Gdy dodamy do niej porcje mięsa otrzymujemy smaczne i „treściwe” danie.Polecam na szybki obiad! Jako dodatek proponuje po prostu gotowane ziemniaki.
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• jajko do panierki,
• mąka do panierki,
• bułka tarta do panierki,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• 1 mała główka kapusty czerwonej,
• 0,5 szklanki czerwonego wina,
• 2 gałązki rozmarynu,
• ok 1 łyżka octu balsamicznego,
• olej,
• 0,5 szklanki rodzynek,
• 1 łyżka płynnego miodu,
• 3 liście laurowe,
• 1 czerwona cebula,
• natka pietruszki do dekoracji
Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową delikatnie rumienimy na oleju.
2.Między czasie kapustę cienko szatkujemy. Pokrojoną dodajemy do cebuli. Następnie całość podlewamy winem, dodajemy ocet balsamiczny, liście laurowe oraz świeże igiełki rozmarynu.
3.Kapustę dusimy około 30 minut pod przykryciem, aż zmięknie. W razie potrzeby dodajemy do niej wody. Pod koniec dodajemy rodzynki oraz miód. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
4.W trakcie gdy kapusta się dusi przygotowujemy tradycyjne kotlety drobiowe.
Pierś z kurczaka dzielimy na 4 porcje. Każdą część delikatnie rozbijamy i oprószamy przyprawami. Tak przygotowane porcje mięsa obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kolejno filety do zrumienienia.
Gotową kapustę porcjujemy na talerze. Na jej wierzchu układamy pocięte kotlety. Całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Komentarze