Kapusta czerwona po wiedeńsku

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Zaletą tej kapusty jest piękny kolor i doskonały smak. Świetny dodatek do różnego rodzaju mięs, a w szczególności do pieczonej kaczki.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg kapusty czerwonej drobno poszatkowanej

    1-2 jabłka starte na tarce

    1 łyżeczka kminku

    sól,pieprz

    sok z jednej cytryny

    8 dkg smalcu ( ja dałam masło)

    2 dkg cukru

    1 cebula

    octu

    mąka

    1/8 l wina czerwonego

    5g żurawiny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kapusta czerwona po wiedeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta czerwona po Wiedeńsku 1. Kapustę drobno poszatkować.
  • Kapusta czerwona po Wiedeńsku 2. Kapustę,jabłka,kminek,sól,pieprz sok z jednej cytryny włożyć do miski, ugnieść wszystko razem, przykryć i odstawić na 2 godziny,a nawet na całą noc.
  • Kapusta czerwona po Wiedeńsku 3. Masło rozgrzać na patelni dodać cukier skarmelizować, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić, podlać niewielką ilością octu,włożyć kapustę , podlać troszeczkę wodą i dusić do miękkości. Na końcu oprószyć mąką,podlać winem i chwilę jeszcze dusić.Opcjonalnie można dodać żurawinę ze słoika ewentualnie jeszcze dosmaczyć i gotowe.

Porady

Ja nie zawsze dodaję wino czerwone i żurawinę,a i tak kapusta smakuje wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować