Kapusta czerowna na ciepło

0 (0 ocen)

Pyszna surówka , idealna do dań mięsnych i rybnych

Składniki:

  • Mała główka czerwonej kapusty,
    Spora garść rodzynek
    5 suszonych śliwek
    2 małe cebule,
    5łyżek wytrawnego czerwonego wina
    pół łyżki octu
    sól, pieprz
    ziele angielskie , liść laurowy
    3 łyżki masła
    3-4łyżki mąki

Kapusta czerowna na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyj i poszatkuj.
    Przełóż do garnka zalej wodą tak by kapusta była cała przykryta, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, rodzynki i pokrojone śliwki.
    Gotuj do momentu aż kapusta zrobi się miękka.
  • 2. Kapustę odcedź, dolej wina, octu.
    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
    Podsmaż na maśle aż się zeszkli, dodaj mąki, przemieszaj.
    Zasmażkę z cebuli dodaj do kapusty.
    Dopraw do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy