Kapusta babuni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis powiedziała mi mojego męża babcia. Od lat w rodzinie, jednak ja go lekko zmodyfikowałam :) Pełny garnek znika szybciej niż się robi danie :)

  • 30 min

Składniki:

  • * średnia główka białej kapusty
    * dwie duże cebule
    * 4 kiełbaski ( np. śląskie )
    * kawałeczek boczku wędzonego ( najlepiej jak najmniej tłusty )
    * 1 mała marchewka
    * 4 łyżki śmietany30 %
    * 2 łyżki octu

    Ponadto:
    * łyżka zupy ogonowej i pieczarkowej w proszku
    * kostka rosołowa
    * pieprz

Kapusta babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać wrzucić do garnka i zalać wodą tak by ją przykryć.
    Zagotować dodać starta na grubym tarle marchewkę, kostkę, zupy i pieprzu do smaku.
    Cebulę pokroić i przesmażyć lekko z kiełbaską i boczkiem następnie dodać do kapusty.
    Na koniec doda śmietanę i ocet.

    Można podawać z chlebem lub ziemniaczkami.

    Smacznego !

Porady

Nie przesadzać z wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy