Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie z kuchni rosyjskiej

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół głowki białej kapusty
    3 łodygi selera naciowego
    2 marchewki
    cebula
    biała rzepa
    3 kwaśne jabłka
    1 l bulionu wołowego
    3 łyżki masła
    pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków
    sól
    pieprz
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy
    koperek

Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku 1. Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle, przełożyłem do garnka, zalałem bulionem i szklanką wody, gotowałem 30 minut.

    Poszatkowaną kapustę dodałem do gotującej się zupy. Dodałem pieprz, ziele angielskie, sól, i liść laurowy. Gotowałem kilka minut. W międzyczasie obrałem jabłka, wypestkowałem, pokroiłem w drobną kostkę, dołożyłem do zupy.
  • Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku 2. Gotowałem kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania wlałem do niej kwas ogórkowy, zagotowałem. Podałem z razowym chlebem. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy