Kapuśniak ze świeżej kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smaczny, gęsty i pożywny kapuśniak ze świeżej kapusty. Doskonale rozgrzewa.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • główka małej kapusty
    2 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    0,8 kg ziemniaków
    40 dag szpondra wołowego
    liść laurowy, ziele angielskie
    pieprz, papryka ostra, sól, cukier
    natka pietruszki

Kapuśniak ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szponder wołowy gotować w 3l wody przez ok. 1h. Zdjąć szumowiny. Wrzucić parę liści laurowych i ziela angielskiego.
  • 2. Poszatkowaną kapustę wrzucić do wywaru i dodać cukier (około 2 łyżek), w razie potrzeby dolać gorącej wody, gotować ok. 40 min.
  • 3. Skrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę) dodać do gotującej się kapusty, posolić do smaku.
  • 4. Cebulę posiekać, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Przyprawić przyprawami i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • 5. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać natkę pietruszki według uznania i wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy