Kapusniak ze słodkiej kapusty z grzybami

4.5 (162 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa na zimową aurę !

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - żeberka wieprzowe: 0.5 kilograma
    - kapusta biała główka - średniej wielkości: 0.25 sztuki
    - suszone podgrzybki lub borowiki: 0.5 szklanki
    - marchewka: 2 sztuki
    - seler śreniej wielkości: 0.5 sztuki
    - pęczek natki pietruszki: 0.5 sztuki
    - ziemniaki - duże: 4 sztuki
    - zielone liście pora: 3 sztuki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - pieprz ziarnisty: 5 sztuk
    - woda: 2.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapusniak ze słodkiej kapusty z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na paski, zalewany zimna wodą, zagotowujemy i solimy. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut.

    Następnie wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę i seler. Dokładamy grzyby, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w paseczki liście pora i przyprawy: pieprz oraz liście laurowe.

    Liście kapusty (po wykrojeniu środka, którego nie dodajemy do zupy) kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do wywaru. Gotujemy na niewielkim ogniu około 20 min, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości.

    Na koniec zupę możemy doprawić przyprawą maggi według uznania i posypać zieloną natką pietruszki.

    Zupa jest bardzo aromatyczna i sycąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować