Kapuśniak z włoskiej kapusty z dynią

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna, rozgrzewająca z dodatkiem dyni bardzo sycąca zupa

  • 45 min

Składniki:

  • 1 mała kapusta włoska
    1 cebula
    kawałek pora
    1 marchewka
    1 pietruszka
    3 pomidory
    200 g boczku
    200 g dyni
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    majeranek, sól, pieprz
    2.5 l wody
    1 kostka bulionowa
    koper

Kapuśniak z włoskiej kapusty z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta 1. Kapustę posiekać, zalać wodą, gotować 10 minut. Odcedzić.
  • Dynia 2. Obraną dynię pokroić w kostkę.
  • Warzywa 3. Pora i cebulę pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
  • Pomidory 4. Pomidory zetrzeć na tartce bez skórki.
  • Na patelni 5. Boczek pokroić w paski i usmażyć na rumiano. Dodać pokrojone warzywa ( bez dyni i pomidorów) i przyprawy. Razem dusić na wolnym ogniu ok 10 minut.
  • 6. Przełożyć do garnka z kapustą, dodać wodę z kostką i gotować do miękkości warzyw.10 minut przed końcem gotowania dodać dynię. Gdy dynia będzie miękka dodać pomidory i zagotować. W razie potrzeby doprawić. Przed podaniem posypać koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy