Kapuśniak z włoskiej kapusty i makaronem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Włoska kapusta jest niezwukle smaczna i zdrowa. Ja proponuję z makaronem.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4-5 szt. skrzydełek drobiowych
    1/4 średniej główki włoskiej kapusty
    1 szt. marchewka
    1szt. korzeń pietruszki
    2 szt. ziemniaków
    1 szt cebula
    2-3 szt. pomidorów
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1,5 l wody
    liść laurowy
    ziele angielskie
    rozmaryn
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    ostra papryka mielona
    sól, pieprz w/g gustu
    koperek

Kapuśniak z włoskiej kapusty i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka drobiowe umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień. Ugotować bulion.
  • 2. Marchewkę, cebule, ziemniaki i korzeń pietruszki obrać, pokroić w słomkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Kapustę cienko
    poszatkować.
  • 3. Ugotowane skrzydełka wyjąć z bulionu. Do gorącego bulionu dać marchewkę, cebulę, korzeń pietruszki i ziemniaki. Gotować ok. 10 min. Dodać włoską kapustę, przyprawić rozmarynem i ostrą papryka mieloną. Gotować 4 min.
  • 4. Na koniec dodać pomidory, koncentrat pomidorowy. Gotować ok. 10 min. Wyłączyć. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pokrojone drobno czosnek i koperek. Podawać z makaronem i skrzydełkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy