Kapuśniak z wkładką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żeberka opłukać, zagotować, odlać szumowiny, dodać włoszczyznę, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Gotować około ½ godziny. Kapustę przelać letnią wodą, osączyć na durszlaku, pokroić na drobno. Dodać do żeberek, gotować do miękkości składników. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany smalec, dusić około 3-5 minut, następnie dodać boczek i kiełbasę, pokrojone w kostkę. Całość smażyć około 5 minut. Następnie dodać mąkę, wymieszać. Całość dodać do kapusty, zagotować, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Żeberka wyjąć, obrać z kostek, pokroić w małe kawałki, dodać do zupy.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc z masłem i zieleniną. Wyłożyć na talerz łyżką, zalać kapuśniakiem.
Komentarze