Kapuśniak z wędzonymi żeberkami

4.5 (197 ocen)

  • 40 min

Mocno rozgrzewająca zupa na chłodne zimowe dni. Dodatek wędzonych żeberek nadaje zupie niepowtarzalny smaczek. Wspaniała uczta dla smakoszy dań z kapustą.

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag wędzonych żeberek
    50 dag kiszonej kapusty z marchewką
    5 średnich ziemniaków
    1 mała pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    2 małe listki laurowe
    po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    15 dag wiejskiej kiełbasy
    1 łyżka oleju
    1- łyżki mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z wędzonymi żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przelej kilka razy letnią wodą, odcedź i pokrój na krótkie wstęgi, włóż do garnka, dodaj starte warzywa: pietruszkę i seler, ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Zalej całość około 2 litrami wody i zagotuj. Żeberka pokrój na małe kawałki, dodaj do kapusty i gotuj do miękkości składników. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, kiełbasę pokrój w plasterki wrzuć na rozgrzany olej, smaż do zrumienienia się kiełbaski i cebuli - dodaj do gotującej się kapusty(zostawić olej). około 10 minut.. Całość gotuj jeszcze 10 minut. Na pozostałym oleju smaż mąkę chwilkę, cały czas mieszając. Przełóż do garnka z kapustą, intensywnie mieszaj, by nie powstało grudek, zagotuj. Na koniec dopraw solą i mielonym pieprzem. Ziemniaki ugotuj na miękko w osolonej wodzie, utłucz i polej 2-3 łyżkami omasty ze słoninki. Kapuśniak wlej na talerze, do każdego dodaj 2-3 łyżki okraszonych ziemniaków.
    Danie w sam raz na zimne zimowe dni. Jest rozgrzewający i bardzo syty. Podawać z ciemnym pieczywem, gorący.

Porady

Do zupy można dodać kilka suszonych grzybków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować