Kapuśniak z soczewicą

0 (0 ocen)

Wegetariańska wersja sycącego kapuśniaku. Z mnóstwem warzyw i czerwoną soczewicą, gęsty i rozgrzewający

Składniki:


  • 3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 łodyga selera naciowego
    Kawałek zielonej części pora
    300 g kiszonej kapusty
    100 g soczewicy
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku

Kapuśniak z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki, marchew, pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler i por oczyścić i posiekać drobno. Wrzucić warzywa do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i zagotować. Gotować 10 minut.

    Wsypać czerwona soczewicę, zamieszać i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i soczewicy.

    W tym czasie poszatkować kiszona kapustę. Wrzucić ją do zupy gdy warzywa będą miękkie. Gotować kilka minut aż kapusta też zmięknie. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą do smaku, obficie czarnym mielonym pieprzem oraz majerankiem.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy