Kapuśniak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić, przesmażyć na łyżce masła. Jedna trzecią odłożyć, a do pozostałych dodać posiekany czosnek i smażyć aż sos odparuje.
• Dodać 2 łyżki śmietany, łyżkę natki i mieszając, jeszcze chwilę smażyć.
• Kapustę podlać odrobiną wody, poddusić.
• Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, seler w słupki, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
• Wszystko wrzucić do garnka. Dodać drobno posiekany, por, wlać 8-9 szklanek wody i zagotować.
• Dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, kostki rosołowe i pieczarki w śmietanie.
• Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
• Dodać kapustę, i zaciągnąć zupę pozostałą śmietaną, doprawić solą, przyprawa uniwersalna, czosnkiem granulowanym, pieprzem i tymiankiem.
• Zagotować, posypać resztą natki i odłożonymi pieczarkami.
• Już od dawna miałam wielką ochotę na pyszną zupę, wybór padł na kapuśniak z pieczarkami.
SPOSÓB PODANIA: Zupę podawać, w miseczkach posypane zieloną pietruszką i pieczarkami.
Komentarze