Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

5 (168 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na naszym stole. Kapuśniak z pekinki na dobrej kiełbasie jest pyszny. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cebula
    ząbek czosnku
    2-3 łyżki smalcu ze skwarkami ( mój własnej roboty )
    400 g cienkiej kiełbasy
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    3-4 ziemniaki
    1/2 kapusty pekińskiej ok. 400 g
    słoik krojonych pomidorów w zalewie ( może być puszka 400 g )
    listek laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    łyżeczka cukru
    łyżeczka przyprawy do bigosu i potraw z kapustą
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i dusić kilka minut na małym ogniu. Dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dusić i mieszać kilka minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i 1/5 litra przegotowanej, gorącej wody. Dodać pokrojoną- poszatkowaną kapustę i listek laurowy, ziele angielskie. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pomidory, cukier, przyprawę do potraw z kapustą, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę podawać gorącą. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować