Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na naszym stole. Kapuśniak z pekinki na dobrej kiełbasie jest pyszny. Polecam.
45 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
duża cebula
ząbek czosnku
2-3 łyżki smalcu ze skwarkami ( mój własnej roboty )
400 g cienkiej kiełbasy
marchewka
pietruszka
kawałek selera
3-4 ziemniaki
1/2 kapusty pekińskiej ok. 400 g
słoik krojonych pomidorów w zalewie ( może być puszka 400 g )
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
łyżeczka cukru
łyżeczka przyprawy do bigosu i potraw z kapustą
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
Kapuśniak z pekinki na kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i dusić kilka minut na małym ogniu. Dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dusić i mieszać kilka minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i 1/5 litra przegotowanej, gorącej wody. Dodać pokrojoną- poszatkowaną kapustę i listek laurowy, ziele angielskie. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pomidory, cukier, przyprawę do potraw z kapustą, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę podawać gorącą. Smacznego.
Komentarze