Lubię takie rozgrzewające zupki szczególnie zimą. Powiem szczerze że kapuśniak w takiej wersji robiłam pierwszy raz.. I chyba zagości u mnie na dobre :)
60 min
Składniki:
1 kapusta pekińska
25 dag pieczarek
2 małe cebule
6 szklanek gorącego bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag makaronu muszelki
4 cienkie parówki
2-3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz, garść siekanej natki pietruszki, ulubione zioła i przyprawy, olej lub masło do smażenia
Kapuśniak z pekinki :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.
2.Cebule pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić, dodać do cebuli i dusić na małym ogniu ok.5 minut.
Kapustę poszatkować, dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
3.Gorący bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym i zalać kapustę. Gotować, aż kapusta zmięknie.
Parówki pokroić w plasterki i dodać do zupy 10 minut przed końcem gotowania.
4.Śmietanę dobrze wymieszać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego bulionu z koncentratem i wlać do zupy. Mieszając, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać natkę. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem.
Komentarze