Kapuśniak z pekinki :)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię takie rozgrzewające zupki szczególnie zimą. Powiem szczerze że kapuśniak w takiej wersji robiłam pierwszy raz.. I chyba zagości u mnie na dobre :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
    25 dag pieczarek
    2 małe cebule
    6 szklanek gorącego bulionu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    20 dag makaronu muszelki
    4 cienkie parówki
    2-3 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz, garść siekanej natki pietruszki, ulubione zioła i przyprawy, olej lub masło do smażenia

Kapuśniak z pekinki :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.
  • 2. Cebule pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić, dodać do cebuli i dusić na małym ogniu ok.5 minut.
    Kapustę poszatkować, dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
  • 3. Gorący bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym i zalać kapustę. Gotować, aż kapusta zmięknie.
    Parówki pokroić w plasterki i dodać do zupy 10 minut przed końcem gotowania.
  • 4. Śmietanę dobrze wymieszać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego bulionu z koncentratem i wlać do zupy. Mieszając, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać natkę. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy