Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i kaszą jęczmienną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś mój obiadek dedykuję mojej mamie w dniu jej święta, to dzięki niej umiem gotować jedzenie i z niczego przygotować coś. Kapuśniak można gotować na różne sposoby, ja dziś ugotowałam tak jak mama zawsze gotowała gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Uwielbiałam jak mama przygotowywała i do dziś przygotuje coś pysznego.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g kości schabowych,

    6- 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

    1 garść kaszy jęczmiennej ( tak około pół szklanki ),

    2 marchewki 100 g,

    2 łyżki suszonych warzyw ( mam od mamy ),

    2 łyżki natki pietruszki,

    4 czubate łyżki śmietany,

    1 młoda kapusta 500 g,

    2 łyżki tak około przyprawy z solą,

    0,5 łyżeczki cukru,

    4 ziela angielskie,

    2 liście laurowe,

    szczypta pieprzu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 2,5 litra wody, dodać kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę jęczmienną i suszone warzywa oraz ziela angielskie i liście laurowe. Całość gotować do miękkości ziemniaków i kaszy.
  • zupa 2. W czasie gdy zupa się gotuje i ziemniaki z kaszą są już prawie miękkie, przygotować kapustę wyciąć głąb i pokroić ją dowolnie. Gdy ziemniaki i kasza są już całkowicie miękkie dodać pokrojoną kapustę i gotować na małym ogniu do jej miękkości w międzyczasie dodać pokrojoną natkę pietruszki.
  • zupa 3. Jak już kapusta jest prawie miękka, śmietanę rozrobić z wywarem od zupy oraz cukrem. Zalać zupę i chwilę zagotować, doprawić jeszcze według siebie przyprawą z solą oraz dodać szczyptę pieprzu, zdjąć z ognia.
  • zupa 4. Zupka tak przygotowana przypomina mi moje lata dzieciństwa oraz wiosnę i młode warzywka z ogrodu. Zupa wyszła tak pyszna że została dosłownie chochla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować