Kapuśniak z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Moja ulubiona zupa.

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek pora
    1/2 cebuli
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ( najlepiej domowa)
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka lubczyku
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    200 g koncentratu pomidorowego
    3 plastry boczku wędzonego
    200 g kiełbasy
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    pieprz
    sól
    świeży koper

Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta 1. Kapustę pokroić, zalać w garnku wodą i ogrzewać do zagotowania. Odcedzić.
  • Wywar warzywny 2. Warzywa pokroić zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości.
  • Kapuśniak 3. Wywar warzywny przelać do kapusty, uzupełnić wodą do pożądanej gęstości i gotować do miękkości kapusty.
  • Dodatki 4. Boczek i kiełbasę pokroić w paski i usmażyć. Dodać do zupy bez tłuszczu.
  • Z  koncentratem 5. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • Zasmażka 6. Do tłuszczu po smażeniu wędliny dodać masło i mąkę. Mieszając chwilkę smażyć i dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem i solą. Przed podaniem posypać koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy