Kapuśniak z młodej kapusty

  • wyświetlono: 535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Moja ulubiona zupa.

IMG_4402

Składniki

1 mała główka kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
1/2 cebuli
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ( najlepiej domowa)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
200 g koncentratu pomidorowego
3 plastry boczku wędzonego
200 g kiełbasy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
pieprz
sól
świeży koper

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak z młodej kapusty

  • Kapusta1. Kapustę pokroić, zalać w garnku wodą i ogrzewać do zagotowania. Odcedzić.
  • Wywar warzywny2. Warzywa pokroić zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości.
  • Kapuśniak3. Wywar warzywny przelać do kapusty, uzupełnić wodą do pożądanej gęstości i gotować do miękkości kapusty.
  • Dodatki4. Boczek i kiełbasę pokroić w paski i usmażyć. Dodać do zupy bez tłuszczu.
  • Z  koncentratem5. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • Zasmażka6. Do tłuszczu po smażeniu wędliny dodać masło i mąkę. Mieszając chwilkę smażyć i dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem i solą. Przed podaniem posypać koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-19vl11d

Dodane przez: wiesiołek

Kapuśniak z młodej własnej kiszonej kapusty

Na młodej kiszonej kapuście zwłaszcza...

image-01c7bry

Dodane przez: bozena58

Kapuśniak z młodej kapusty na rosole

pyszna zupa z wykorzystaniem pozostałego...

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: Krycha

Kapuśniak z młodej kapusty

Kiełbasa chorizo nadaje potrawie...

kapusniak

Dodane przez: Klaudia0318

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak to jeden z klasyków wśród...

zupa

Dodane przez: Aga72

Kapuśniak z młodej kapusty ze śmietaną

Witajcie kochani jak wam mija ten...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE