Kapuśniak z młodej kapusty

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na ten kapuśniak dostałam od mojego zięcia, który od dawna znany był w jego rodzinie. Ta potrawa naprawdę zasługuje na pełną aprobatę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 główki młodej kapusty białej
    4 średnie marchewki
    2 duże pomidory
    rodzaj kiełbasy i ilość według uznania
    1 cebula
    5 ziarenek ziela angielskiego
    liść laurowy
    sól i pieprz
    olej
    łyżka smalcu
    2 łyżki mąki
    pęczek pietruszki i koperku.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i grubiej poszatkować. Gotować w małej ilości wody. Gdy będzie na pół miękka odcedzić, a następnie wlać powtórnie małą ilość zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i postawić powtórnie na piec. Obrać i pokroić w pół plasterki marchew i dodać do kapusty. Następnie pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i również dodać do kapusty. W między czasie pokroić w kostkę kiełbasę, cebulę i przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać do kapusty. Na koniec zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, dodać do kapuśniaku i wymieszać. Pietruszkę, koperek drobno posiekać i dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować