Kapuśniak z kiszonej kapusty z wkładką mięsną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

zupa ta to jak danie jednogarnkowe-treściwe a zarazem bardzo smaczne.Polecam zwłaszcza w chłodne dni bo fajnie rozgrzewa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 -2 udka
    1 laska kiełbasy zwyczajnej
    ok.60 dag kapusty kiszonej
    1 marchew
    1 mała pietruszka
    10 dag cebuli
    4 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    10 dag przecieru pomidorowego
    4 łyżki smalcu
    25g mąki
    2 liście laurowe
    4 ziarnka ziela angielskiego
    troszkę kminku ,papryki w proszku,pieprzu,pieprzu ziołowego,majeranku,soli,kucharka i maggi do smaku ,natka pietruszki
    ok. 2,5 l-3 litrów wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapuśniak z kiszonej kapusty z wkładką mięsną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podgotować w wodzie,dać ziele ang.,liść laurowy,kminek,kucharek (1 łyżeczka).Dodać obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki,marchew,pietruszkę).Gotować do miękkości warzywa,gdy miękkie dodać kapustę kiszoną i gotować jeszcze razem ok.20-30 min.W między czasie wyciągnąć ugotowane udka,przestudzić ,obrać z kości i pokroić.Gdy kapusta jest miękka dodać obraną pokrojoną w kostkę i podsmażoną na 2 łyżkach smalcu cebulkę z kiełbasą.Dodać przecier pomidorowy ,mięso z udka .Chwilkę podgotować.Dodać roztarty z solą czosnek,resztę przypraw do smaku.Z 2 łyżek smalcu i mąki sporządzić zasmażkę złotego koloru dodać do zupy,zagotować 2 min.,dać pokrojoną zieleninę.

Porady

Kapuśniak podawać z pieczywem.Można do tej zupy użyć innego mięsa,zamiast kiełbasy dać kawałek pokrojonego,podsmażonego boczku itp.zależy co mamy w lodówce i co lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kiełbasa Warzywa Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować